lördag 30 mars 2013

Glad påsk!

Denna blogg är som bekant ett bildarkiv över både gammalt och nytt pyssel. Här kommer ett exempel på ett väldigt gammalt pyssel. Jag är inte helt säker på vilka flirtkulekycklingar som tillverkats av mig och vilka som är syrrans. Men det är en tjusig samling! :) EDIT: De finaste kycklingarna har förmodligen mamma tillverkat. Och brorsan är nog också upphovsman till någon av dem.

GLAD PÅSK!

torsdag 28 mars 2013

Färdig lintröja!

Alla trådar är fästa. Eftersom jag stickade tröjan i ett stycke blev det inte så många, så det gick ganska fort. :)
Så nu har jag börjat använda lintröjan, och så här glad kan man bli av det.
"Jag klarade det!"
Det är bara det att tröjan liksom blev lite längre och lite större av att blockas. Långa ärmar, till exempel. Nu har jag vikt upp muddarna, men känner att jag nog ska repa upp och korta ärmarna drygt en halv decimeter.
Resten blir lite svårt att göra något åt om jag inte ska repa upp hela. Det får vara lite over-size helt enkelt.
Jorå, jag är nöjd! Bästa betyget var nog att ingen på jobbet idag kommenterade och frågade om jag gjort tröjan själv. ;)

Tack Linda för fotograferingshjälpen!

Tröjan är förresten en "uppifrån-och-ner" av Tant Kofta.

tisdag 26 mars 2013

Att blocka en lintröja

Lintröjan är färdigstickad! :)
Återstår att blocka och fästa trådar.

Det där med att blocka stickade alster har jag aldrig gjort förut. Tänkte att det nog är bäst att googla lite först och läsa på andra pysselbloggar om hur man ska göra. Det första jag stötte på var detta inlägg hos Ilsefin, klockrent! Hihi. Sedan tänkte jag "hur svårt kan det vara?", så jag körde lite på känn.

Började med att blöta upp:

Slätade ut:
Klämde ut överflödigt vatten:
Placerade plant för att låta torka:
Färdigt! Dock råkade tröjan bli några centimeter längre av behandlingen. Hmm.
Nu är maskorna jämna å fina.
Så här såg det ut före blockningen:
Då återstår bara att fästa trådar också. (Teaser: det har jag redan gjort vid publiceringen av detta inlägg, fler bilder kommer snart.)

onsdag 13 mars 2013

Lintröjan får liv igen

Först den glada nyheten: jag har hittat inspiration till att fortsätta att sticka på lintröjan som jag trodde att jag skulle bli klar med förra våren. Luften gick ur mig när jag fick repa upp ärm nummer två upprepade gånger. Men, nu är jag alltså igång igen! :)
Och så den dåliga nyheten: Upptäckte att ärm nummer två fortfarande blir alldeles för stor, så nu har jag repat upp kvällens arbete igen. :/ Fast denna gång ska jag inte låta luften gå ur mig, utan istället planera bättre och vara noggrannare. Klar till sommaren 2013 kanske?
Många maskor blir det. Svårt att få dem helt jämna när man stickar i lin. Men jag har förstått att det kommer jämna till sig en del när man blockar tröjan. Spännande! Sånt har jag aldrig pysslat med förut.
Inte så långt kvar nu.
Sitter helt okej, men om jag ger mig på att sticka en till tröja efter denna så kommer den nog att bli bättre. Första gången är alltid första gången. Här en sneak peak i hallspegeln.

söndag 10 mars 2013

Mormorsruteprojektet

Mormorsrutor är verkligen ett evighetsprojekt. Så fort man avslutat en kan man fortsätta med nästa.
Min plan har hela tiden varit att sy kuddar av mormorsrutorna. Kanske mest för att slippa virka så galet många rutor. Det skulle bli två kuddar. Men sen kunde jag inte hejda mig från att virka några rutor till, så nu har jag tre framsidor till kuddar.
Mormorsrutorna virkade jag ihop 3x3 och har sedan virkat en ram runt för att de ska bli lagom stora för de gamla Ikea-kuddarna. Baksidan tänker jag ska bestå av tyg. Så här skulle det kunna bli.
Nu börjar jag dock fundera lite på om jag inte skulle fortsätta att göra rutor, så att det kan bli en liten pläd? Typ tre till rutor i detta format..? Hmm. Tål att funderas på lite, lägger in rutorna i skåpet så länge, så att de får mogna till ett tag. :)

lördag 9 mars 2013

Vetevärmare

Vetevärmaren är en fantastisk liten uppfinning! För några år sedan pysslade vi egna sådana på en kusinträff, systern, kusinen och jag. Nu var dags att fräscha upp värmaren, så jag tömde den på korn och tvättade fodralen.
Min vetevärmare består av en innerpåse av bomull (ett gammalt kasserat örngott) med vetekornen i, och sedan ett ytterfodral i lintyg med dekorsöm på. 
Jag tycker att det var lite finurligt att sy två kanaler i innerpåsen som fördelar vetekornen.

Rättså mycket vetekorn.
Bara att stoppa in i mikron några minuter och njuta!

onsdag 6 mars 2013

Mössor

Ett av mina första projekt när syjuntan var nystartad för ungefär sju år sedan (!) var en svart basker. Trevlig och enkel att sticka, med en instruktion från DN, om jag inte minns helt fel.
Sedan dess har det blivit några mössor. Här kommer några fler exempel. Jag repade upp en alldeles för lång halsduk från Indiska, gjord på ett garn som varierade i tjocklek, till denna:
Att sticka randigt gav en tät och varm mössa, och rätt snygg också! :) Tyvärr i lite för liten storlek för att passa min skalle, och jag har inte orkat göra en ny. (Detta var nr 2, första var ännu mindre..)
Slutligen den mössa som jag använt allra flitigast den senaste säsongen. En grå i mosstickning, gjord av ett ganska tjockt ullgarn. Varm och go!
Inser att det blir mycket i vitt-grått-svart. Kanske ska fundera på att variera mig lite och göra nåt färgglatt nästa gång.

söndag 3 mars 2013

Gardiner

För ungefär ett år sedan fick jag äntligen inspiration till att sy någonting av ett fint och dyrt tyg som jag köpte flera år tidigare. Hade tänkt använda tyget till att klä om en fåtölj, men kom aldrig över en passande sådan, så då blev det till slut gardiner istället.
Full fart med maskinen. Att sy långa längor med raksöm är egentligen ganska tråkigt..
Men nu har gardinerna alltså hängt uppe i ett år, och jag är nöjd! SÅ härligt med blommor och blad i glada färger! Funkar året om. :)