fredag 4 juli 2014

Stilstudie svartvinbärsträdet

När man längtar efter något gott, ja då kan man frossa lite i bilder under tiden. Här kommer en utvecklingsstudie av min uppstammade svartvinbärsbuske som införskaffades förra sommaren. Dock efter blomningssäsongen och med enbart ca 16 bär på som åts med andakt. (Ett litet bär går att skymta på bilden nedan).
Jag blev överlycklig när busken visade de första tecknen på att ha överlevt vintern.



Här kan man se blomknopparna.
 Nu väntar jag på att bären ska mogna.

Några har börjat skifta färg, kämpa! :)

onsdag 2 juli 2014

Fläderblomssaft

Så har jag provsmakat mitt livs första egengjorda fläderblomssaft. Friskt och gott! Och inte så krångligt att få till. Man behöver fläderblommor, citroner, citronsyra, rena flaskor, en massa socker och en stor bunke att blanda härligheten i. En tratt kom till nytta också.
Det visade sig att de nyinköpta flaskorna inte skulle räcka till.
 Citroner. Krav ska det va.
Härligt att det kryllar av fläderbuskar där jag bor. Långt från trafikerade gator.
 Ca 40 klasar gick åt.
 Som sköljdes av i kallt vatten.
Citroner skivades tunt.
 Och allt lades i den största bunken jag äger.
Vatten kokat tillsammans med socker och citronsyra hälldes över alltihop tills bunken höll på att svämma över.
Sedan fick det stå svalt och dra i ett par dygn. (Tur att det är svalt på balkongen just nu eftersom det inte skulle få plats i kylen). Saften silades.
Och tappades på flaskor. Nästan tre liter totalt.
 Klart!